A mai nap igazi iskolakezdős nap. Beköszönni látszik az ősz, de talán még reménykedhetünk egy napfényes és kellemesen meleg vénasszonyok nyarában, ami az utóbbi években jócskán el is kényeztetett minket. Szerettem a késő novemberig tartó őszöket és én idén is ebben bízom. Nem is lehetne aktuálisabb egy gardróbrendezés, most, hogy évszakot váltunk. És biztos vagyok benne, hogy ez a gondolat rajtam kívül is sokakat foglalkoztat. Éppen ezért arra gondoltam, hogy mielőtt elővennénk az őszi ruháinkat, vagy összeállítanánk az őszi kapszulagardróbjainkat, összeállítok nektek egy hasznos kis összefoglalót a tudatos gardróbrendezés alapelveivel kapcsolatban.

Mikorra időzítsd a gardróbrendezést?

Sokszor említettem már, hogy érdemes minden egyes évszakra külön kapszulagardróbot kialakítani, mert szerintem sokkal átláthatóbb lesz így a ruhatár. Szerintem ez a gardróbrendezéseknél is ugyanúgy megállja a helyét, de ezt persze mindenki maga dönti el.

A dologban viszont az lesz a csavar, hogy ilyenkor nem az őszi ruháinkat szortírozzuk előre, hanem bizony a nyáriakat – utólag. Ennek pedig egész egyszerűen az az oka, hogy most még emlékszünk arra, hogy az elmúlt évszakban mi az, amit viseltünk, és mi az, amit nem. Arról nem is beszélve, hogy legalább nem fogja a helyet foglalni a ruhásszekrényünkben egy éven keresztül.

De természetesen előfordulhat az is, hogy bizonyos okok vagy időhiány miatt mégis elmarad az előző szezon kiselejtezése. Az alábbi 10 kérdéses módszer az új szezon ruháinak előkészítésében is ugyanannyira hasznos lesz.

Stílustanácsadás először, tudatos gardróbrendezés másodszor

Mint ahogyan a kapszulagardróboknál is ki szoktam emelni, úgy a gardróbrendezésre is vonatkozik az, hogy még mielőtt nekiállnál a szelektálásnak, mindenképpen ajánlom, hogy először ismerd meg a természetes adottságaidat, és tanuld meg azt is, hogy hogyan hozhatod ki belőlük a legtöbbet. Erre szolgál egy komplett szín- és stílustanácsadás. Ennek során megismerheted a számodra előnyös színeket, fazonokat, szabásvonalakat, hosszakat, stílusokat, stb. Ugyanis mindezek hiányában nem fogsz tudni kiépíteni egy olyan átgondolt ruhatárat, ami teljes mértékben hozzád fog passzolni és téged fog szolgálni. Lehet enélkül is próbálkozni, de nem érdemes. Ugyanis szinte garantált, hogy előbb vagy utóbb be fognak kúszni olyan darabok is a gyűjteményedbe, amik sehogy sem passzolnak hozzád. És megintcsak ott fognak porosodni a szekrényedben, kihasználatlanul, akár még címkésen is. Mindezen információk segítségével viszont már sokkal tudatosabban fogsz vásárolni, vagyis nem fogsz olyan ruhadarabot hazavinni sem, ami számodra nem megfelelő.

Ha nem vettél részt még ilyenen, akkor nálam számos szolgáltatás közül választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet: Szín- és stílustanácsadás személyesen (Budapesten és Balatonfüreden) vagy online

Szóval ha ezen már túl vagy, vagyis előszűrted a ruhásszekrényed tartalmát, akkor most álljunk is neki a továbbiaknak!

A tudatos gardróbrendezés 10 legfontosabb kérdése

A mindenkori gardróbrendezés fő célja az, hogy a nem megfelelő daraboktól megváljunk, és csupán olyan ruhákat tartalmazzon a ruhásszekrényünk, amiket szeretünk és viselünk is rendszeresen. Ennek a gyakorlati megvalósításához összegyűjtöttem nektek 10 nagyon fontos kérdést, amit érdemes sorban feltenni magunknak minden egyes darabnál. Ezeket most ki is fejtem nektek bővebben:

1. Az én színem?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához először érdemes egy személyes vagy online színelemzésen részt venned, ahol több mint 100 különböző árnyalat közül fogjuk a számodra legelőnyösebbeket kiválasztani, vagyis megállapítjuk a színtípusodat. Ezután már sokkal egyszerűbb dolgod lesz, mert a színtípusodnak megfelelő színlegyező vagy színkártya segítségével könnyen el fogod tudni dönteni Te magad is, hogy az adott árnyalat vajon neked való-e vagy sem.

2. Az én fazonom/szabásom?

Egy testalkat-elemzés során megtanulhatod, hogy a testalkatodnak, magasságodnak és hosszanti arányaidnak megfelelően milyen szabásvonalakat és fazonokat válassz; de arról is szó lesz, hogy a mintákat például hol viseld, vagy hogy azok mekkorák legyenek; milyen hosszak előnyösek számodra stb. Innentől kezdve pedig könnyedén ellavírozol majd a különböző fazonok világában, és csak olyat fogsz választani, ami kiemeli az erősségeidet, és esetleg jótékonyan álcázza a nem annyira előnyöseket.

3. Az én stílusom?

Ha van egy kialakult öltözködési stílusod, akkor ahhoz ragaszkodj, és ne köss kompromisszumot! Ha pedig még bizonytalan vagy, akkor nézz körül a Pinterest oldalamon összegyűjtött különböző stílusok között, hátha segít megtalálni a Te utadat.

4. Méretben megfelelő?

Élj a mának! Ne legyen se kisebb, se nagyobb egy ruhadarab rád! És hogy miért fontos ez? Mert nem érdemes olyan ruhadarabokat tartogatnod a szekrényedben, amikből kifogytál, de pláne olyanokat, amiket kihíztál. Ezek ugyanis állandó lelkiismeret-furdalást fognak neked okozni. Arra fognak folyton-folyvást emlékeztetni, hogy most nem vagy elég jó. Ez pedig nagyon nem tesz jót senki önbecsülésének, és hosszútávon még önbizalom-csökkenéshez is vezethet.

5. Megfelel az éppen aktuális életvitelemnek?

Ez szintén egy nagyon fontos kitétel, aminek mindenképpen eleget kell tennie a ruhásszekrényednek. Fontos, hogy tükrözze az adott életszakaszodat. Vedd számba, hogy hogy néznek ki a mindennapjaid. Irodai munkát végzel? Mennyit dolgozol? Gyes-en lévő anyuka vagy? Tanítasz? Eljársz szórakozni? Sportolsz? Van hobbid? Érdemes százalékos lebontásban is végiggondolni, hogy mire mennyi időd jut, és hogy milyen típusú ruhákra van szükséged.

Vegyünk egy kisgyerekes anyukát példának. Feltételezhetően az ideje nagy részét kényelmes hétköznapi ruhákban tölti, amire mondjuk játszótérre tud menni, vagy bevásárolni, ügyeket intézni. Emellett egy kevés ideje jut sportolásra, és nagy ritkán egy-egy vacsorára vagy baráti összejövetelre is lehetősége nyílik. Az ő gardróbja ideális esetben a következőket fogja tartalmazni: 70% kényelmes hétköznapi ruházat; 20% sportruházat és 10% csinosabb, alkalmibb ruházat.

6. Még használható állapotban van? Vagy javításra szorul?

Ha olyan ruhadarabot találsz, ami kifakult, kinyúlt, bolyhos stb., akkor itt az ideje hogy megszabadulj tőle vagy lecseréld. Ne tartogasd feleslegesen! Egyrészt ciki ilyenben bárhol megjelenni, másrészt pedig hidd el, úgysem érzed már jól magad benne.

Ha pedig be kell vetetni belőle mert lefogytál; kilyukadt; kibomlott a varrás; vagy esetleg túl hosszú; de úgy érzed érdemes lenne megjavíttatni, akkor keress egy jó varrónőt vagy állj neki Te magad.

7. Nem ódivatú?

A stílusos öltözködés természetesen nem a divatról szól, de a nagymamánk korabeli kisgalléros ruhának, a 7/8-os nadrágnak, a susogós melegítőnek vagy a földig érő szőrmekabátnak manapság már nem nagyon van helye a szekrényünkben. Kivéve persze, ha szereted a retro stílust.

8. Tudom legalább 3 másik meglévő ruhadarabommal kombinálni?

Ez egy nagyon fontos szabály, amit akár a vásárlásnál is alkalmazhatsz, sőt, ajánlom is! Akkor számít valami alapdarabnak, vagyis jól kombinálható darabnak, amit legalább 3 féle szettben tudsz viselni.

9. Ha most látnám meg az üzletben, újra megvenném?

Ez egy mindent eldöntő kérdés. Szerintem nem is kell tovább ragozni. Egy nemleges válasszal pedig akár pillanatok alatt a negyedére is csökkentheted a ruhatárad méretét.

10. Jól érzem magam benne?

És elérkeztünk az utolsó, és egyben szerintem a legfontosabb kérdéshez. Nagyon egyszerű a válasz, amin nem kell sokat gondolkodni. Csak vedd fel, nézz a tükörbe, és válaszolj őszintén! Nem érdemes olyan darabokat tartogatnunk, amik valamiért nem adják meg a várva várt “fantasztikusan érzem magam benne” érzést. Ha pedig ez hiányzik, itt az ideje az elengedésnek! A ruhatárunk értünk van, minket kell, hogy szolgáljon, így adjuk meg magunknak azt a luxust, hogy válogathassunk belőle!

A megvalósítás

Most pedig lássuk a megvalósítás folyamatát. Első lépésként vedd ki az összes nyári (vagy az előző szezonhoz tartozó) ruhadarabot, cipőt, táskát és kiegészítőt a szekrényedből, és szépen csoportosítsd őket egy kupacba. Talán a hálószoba erre a legalkalmasabb hely. Terítsd ki őket egy ágyra, és/vagy a földre, hogy átlátható legyen a nagy ruharengeteg.

Vedd kézbe a ruhadarabokat egyesével, és menj végig a 10 kérdéses szelektáló listán. Ha a 10. kérdésre is igen a válasz, akkor nyugodtan megtarthatod a kérdéses ruhadarabot, mert biztosan passzolni fog hozzád kívül-belül. Ha esetleg akad olyan, amit csak azért nem viseltél, mert nem volt alkalmad rá, de minden fent említett szempontnak megfelel, akkor maradhat. Ha nem, mennie kell!

És tádáám, készen is vagyunk! Gyorsan, egyszerűen, okosan és logikusan! És az eredmény egy jól átlátható, kevés, de annál jobban kombinálható darabokból álló, és teljes mértékben téged tükröző ruhatár lett (amit egy kis finomítással akár már egy kapszulagardróbnak is nevezhetünk). Így jövőre már tényleg csak a kedvenceiddel kezded az új szezont, amit egy-két újabb darabbal azért nyugodtan fel lehet frissíteni!

Ha szeretnél inkább professzionális segítséget kérni, akkor jelentkezz be hozzám személyes vagy online Gardróbrendezésre.

Te hogy állsz a gardróbrendezéssel? Szoktál szezonálisan szelektálni? Vagy inkább csak amikor eszedbe jut és időd engedi?