A kérdés némiképp becsapós, ugyanis a válasz nem annyira egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Sokan érkeznek hozzám színtanácsadásra úgy, hogy ők bizony szeretik és viselik is a narancssárgát. És valóban nem áll annyira rosszul nekik, de ezt azért tovább lehet, és érdemes is finomítani.

A jelenségnek számos oka lehet, és kicsit összetettebb is. Elképzelhető, hogy az illetőnek tényleg jól állnak az élénk színek (mert a fent említett mindkét szín ugyebár az), de érdemes például azt is megnézni, hogy ezen belül is a hideg vagy a meleg árnyalatok állnak jobban neki. Pont ezért a színelemzés során bizonyos színpárosokat alkalmazunk (többek között ilyen pl. a pink-narancs páros is), amelyek segítségével könnyen eldönthető a dolog. A narancssárga ugyanis egy egyértelműen meleg árnyalat, a pink viszont hideg.

Színtanácsadás előtt az ügyfél feltételezhetően így vásárolt:
A tél típusú hölgy bemegy egy üzletbe, megtetszik neki egy narancssárga színű felső, felpróbálja, és mivel nem annyira szörnyű, megveszi. Na de mi lenne, ha mondjuk ugyanaz a ruhadarab elérhető lett volna egy ugyanilyen színmélységű és telítettségű pink színben is? Ráadásul azt is felpróbálná. Sejtésem szerint akkor már inkább azt vette volna meg.
Pontosan azért, mert így már lett volna összehasonlítási alapja. Mert ha nincs, akkor képtelenség eldönteni, hogy valóban jól áll nekünk az adott darab vagy csupán az elmegy kategóriába soroljuk.
De arra, hogy ugyanaz a ruhadarab két meghatározó színben is elérhető lenne, lássuk be, sajnos kevés az esély.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha mondjuk a rózsaszín különböző árnyalatait kellene végigpróbálgatnunk ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelőt. Na de valljuk be, kinek van arra ideje, energiája, pláne alkalma, hogy bevigye a próbafülkébe egy színnek az adott üzletben fellelhető összes árnyalatát..? Mellesleg megjegyzem, biztosan nem is lesz készleten hideg, meleg, élénk, tört, világos és sötét változat is egyszerre.

És pontosan ezen problémák kiküszöbölésére hasznos egy színelemzésen részt venni (amellett hogy egy nem mindennapi élmény is), mert nincs az az üzlet vagy gardrób, ahol közel 100 féle színből és árnyalatból választhatjuk ki a számunkra legelőnyösebbeket. Mert bizony ezen van a hangsúly: hasonlítunk, viszonyítunk, mérlegelünk! Hogy ez a jobb, vagy az a jobb! Így fogjuk tudni leszűkíteni a kört azokra az árnyalatokra, amelyek biztosan kiemelik a természetes adottságainkat, és nem elnyomnak, vagy éppen semmilyen érzést nem keltenek se bennünk, se másokban, amikor ránk néznek.

Ha szeretnéd Te is megtudni milyen árnyalatokban ragyogsz igazán, akkor jelentkezz be hozzám egyéni, páros vagy kiscsoportos tanácsadásra személyesen vagy online!

Tegnap kiírtam a szeptemberi Szín és Testalkat Workshop időpontokat, amire már jelentkezhettek is ITT:

  • 2020. szeptember 5. Veszprém
  • 2020. szeptember 19. Budapest