Régóta érlelődik bennem ez a bejegyzés, mert egyre többször futok bele olyen kijelentésekbe, hogy: “Színtípust nem lehet online megállapítani!”; “Az online színtanácsadás nem pontos.” “Aki online vállal színelemzést, az nem jó szakember”; “Kép alapján lehetetlen színtípust megállapítani”; “Csak a kendőzéssel végzett tesztelés tud reális képet adni az adott személy színtípusáról” stb. stb. stb.. Arról nem is beszélve, hogy ezek a sorokat soha senki nem tapasztalatból írja, hanem mert valahol ezt hallotta.. Nos, szeretném ezeket a dolgokat most és mindenkorra tisztába tenni!

Valószínű, hogy ezzel a poszttal nem leszek túl népszerű sokaknál, de főleg a magyar szín- és stílustanácsadók körében, de úgy gondolom itt az ideje felszólalni az online színelemzést ért kritikákkal szemben, másrészt pedig felvilágosítani sok olyan embert, aki még mindig kételkedik az online stílustanácsadás sikereiben.

Elavult magyar oktatás

Kezdjük a tényekkel. Maga a szakma, mint szín- és stílustanácsadás ides-tova 40 éves. Nagy-Britanniából indult el. Bárhogy is nézzük, ez azért elég régen volt már. Az elméletet pedig pontosan ugyanúgy tanítják itthon most is, mint amikor a szakma megjelent. És mivel minden hazai stílustanácsadó náluk végez, evidens, hogy egyöntetűen és minden újítást kizáróan ők is ugyanazt szajkózzák, mint tanáraik.  Sokminden történt azóta, és bizony sok újításon és fejlődésen mentünk keresztül a hosszú évek során – mind gondolkodásban, mint a technikai fejlesztéseket illetően. Akkor vajon miért pont ez lenne az egyetlen terület, ami egy kicsit sem haladt volna előre? Elgondolkodtató, ugye..?

Külföldi tanulmányaim

Eddig sem titkoltam, és ezután sem fogom, hogy én pontosan a fent említett okok miatt külföldön, a színtanácsadás “őseinál”, vagyis a Colour Me Beautiful-nál kezdtem a tanulmányaimat. Ők voltak az elsők a világon, akik kitalálták és elkezdték használni a szín- és stílustanácsadás alapelveit. Ők még mindig a hagyományos módszereket tanítják, de rövid időn belül azt éreztem ez nem elég, kell hogy legyen valami más, valami újabb. Ezért lázas kutatásba kezdtem, és több hónapos keresgélés után akadtam rá többet között egy olyan angol hölgyre, aki szintén anno a Colour Me Beautiful-nál kezdett. Neki is sántított pár dolog az elmélettel és gyakorlattal kapcsolatban, ezért összegyűjtötte a mintegy 40 évnyi tapasztalatait, és kidolgozott egy olyan tananyagot, amiben a kendőzés mellett legalább 23 másik technikát tanít meg. És ez mind bizonyítottan működik! Mert különben miért csinálnák ezt évek óta többen is külföldön?

Mindezen tanulmányaim ötvözéséből pedig kiépítettem a saját online módszeremet, amit nagy sikerrel alkalmazok ügyfeleim körében már évek óta. És úgy tűnik működik is, mert sokan pont ezért keresnek meg engem, és ők az élő példa arra, hogy így is lehet!

Online színelemzés – vélemények

Ennek bizonyítékául pedig olvass el egy pár véleményt azoktól, akik már igénybe vették online szolgáltatásaimat:

“Eredetileg személyesen szerettem volna részt venni egy stílustanácsadáson, de egyelőre csak online volt rá lehetőségem. Ettől függetlenül, értékéből semmit nem veszített a dolog, mert maximálisan azt kaptam, amit vártam, sőt többet! Mesi nagyon közvetlen és kedves. Remélem, hamarosan személyesen is találkozhatunk “újra”! Addig is, hálásan köszönöm!” – Anett

“Mivel nem Magyarországon élek, élőben csak valamikor később tudok találkozni Meshyvel, ezért addig is az online stílustanácsadást választottam. Világos, hogy teljesen pontosan csak személyes találkozó alkalmával lehet megállapítani a színtípust, ezt ketten már az elején megbeszéltük, de azért valamennyire csak rá lehet érezni a lényegre sok fénykép nézegetése, kérdések megválaszolása és az online adta lehetőségek segítségével. Köszönöm Meshynek a sok apró smink tippet a kisebb hibák elfedésére! A színeket pedig szerintem nagyon eltalálta. Már csak egy látogatás van hátra, amit még felajánlott Meshy, ha arra járok, hogy a sötét télre ráerősítsünk! Amit külön kiemelnék azon kívül, hogy sokkal tudatosabban mentem már a napokban a boltokba vásárolni (a nem nekem való fazonokon, színeken hamar átsíklódtam) az az, hogy Meshy nagyon kedves, odafigyel az ügyfélre, nem erőltet rá semmit, viszont bíztat, ha lát benned fantáziát . Nekem például külön ajánlotta, hogy legyek nyugodtan merész, mert passzol a stílusomhoz. Mindenkinek bátran ajánlom a vagány stílusa végett is!!” – Réka

“Nagyon örülök, hogy megismertem Meshyt, eredetileg egy fotózáshoz kértem segítséget és nem bántam meg, hogy végül egy teljeskörű tanácsadás lett belőle. Szinte pillanatok alatt eltelt a két ora. Élveztem minden percét, Meshy nagyon hasznos tanácsokkal látott el. Volt, amiben megerősített és volt, amire rávilágított, hogy mit hogyan kellene. Olyan színeket ajánlott sminkben, amit eszembe nem jutott volna kipróbálni:) S persze mondanom sem kell, hogy a fotózásom is nagyon jol sikerült! Mindenkinek ajánlom Őt, ha egy profi stílustanácsadást szeretne! Köszönöm szépen Meshy:)!” – Katalin

További pozitív visszajelzéseket olvashatsz a Facebook oldalamon is.

Szóval én büszkén vállalok online színtanácsadást. Sőt mi több, a célom és hivatásom ezzel az, hogy mindenki számára elérhetővé tegyem a manapság már cseppet sem luxusnak számító szolgáltatásaimat. Mert véleményem szerint az önismeret és a magabiztosság mindenkinek jár!

Ugyanaz az eredmény személyes és online színelemzés során is

Ettől függetlenül azt szoktam mondani, hogy ha valaki teheti, válassza inkább a személyes tanácsadást, mert felejthetetlen élmény látni a tükör előtt ülve, ahogy változik az arcunk a több mint 100 különböző árnyalat hatására. Nyilván ugyanez az élmény, ugyanilyen formában nem valósítható meg online, de megnyugtathatlak, hogy az is pontosan ugyanazt az eredményt fogja adni. Az alapos kikérdezés, kérdőívek kitöltése, valamint több kép (és valóban nem egy!) együttes elemzése már bőven elegendő ahhoz, hogy egy gyakorlott szem meglássa az egyes színtípusokra jellemző részleteket – online is! Nem kell ezt az egészet ennyire túlmisztifikálni.

Remélem sikerült eloszlatnom pár téves elgondolást az online színtanácsadással kapcsolatban, és ha kedvet kaptál, akkor kövess a Facebookon, mert ott naponta jövök érdekességekkel, akciókkal, stílustippekkel, ahol Te is részese lehetsz mindannak, amit én és ezzel a Styled by Meshy – Stílustanácsadás képvisel!

Ha pedig további információt szeretnél megtudni a szolgáltatásaimmal kapcsolatban, akkor azokat ITT megtalálod.