Több olyan kérés is érkezett hozzám az utóbbi időben, hogy beszéljünk egy kicsit a harisnyáról, és hogy milyen harisnyát illik, vagy stílusos viselni különböző szoknyákhoz, ruhákhoz, rövidnadrágokhoz, stb. Igazából ez a bejegyzés egy rövidebb Facebook posztnak indult, de annyi minden eszembe jutott ezzel kapcsolatban, hogy gondoltam hasznosabb lenne egy teljes blogbejegyzést szánni neki.

A harisnya alapdarabnak számít a ruhatárunkban. Elsősorban azért, mert az etikett szerint a testszínű harisnya hivatalosabb eseményekre (mint pl. egy állásinterjúra, vagy formálisabb alkalmakra) elvárt, másrészt pedig hűvösebb időben melegít.

Van két “aranyszabály”, amit érdemes figyelembe venni harisnya viselésekor:

  1. A cipő sose legyen világosabb a harisnya színénél!
  2. Harisnyát kizárólag zárt cipőhöz veszünk fel!

Én azt az elvet vallom, hogy egy fekete és egy testszínű harisnya az, ami nem hiányozhat senki gardróbjából!

A fekete vagy sötét színű harisnya

A fekete klasszikus darab, és nagyon sokoldalúan kihasználható, akár vékonyabb, akár sűrűbb szövésű. Még az se nagy probléma, ha nem tartozik a Te színeid közé, mert elég távol áll az arctól, és tudsz hozzá olyan színeket felvenni, amelyek viszont már neked valóak. Ha nagyon nem szereted a feketét, válassz színtípusodnak megfelelő sötétkék, sötétszürke vagy barna színt. De ezek kizárólag olyan outfitekhez ajánlottak, amelyek egyébként is sötétebb összeállítások.

Számomra a mintás harisnyák közül egyedül a fekete apró pöttyös állja meg a helyét. Nagyon fel tud dobni egy egyébként unalmasabb vagy letisztult szettet is. Viszont a pöttyök méretével vigyázni kell, válassz arányaidhoz illő nagyságúakat! A többi mintával már sokkal óvatosabban kell bánni, mert pl. egy nem tökéletes lábon a geometriai minta még jobban torzíthat.

A testszínű harisnya

Ez olyan szettekhez való, ahol az összehatást nem szeretnénk mégjobban besötétíteni, ezért pl. világos vagy színes pulcsiruhákhoz tökéletes választás lehet. Így a nude szín nem töri meg a harmóniát a felső és a cipő között. Hozzátenném, hogy nem véletlenül használjuk a “testszínű” kifejezést, ugyanis akkor mutat szépen a lábon, ha valóban nagyon hasonló színű a bőrödhöz, és nem túl fényes vagy éppen matt színű.

Vagy olyan öltözékhez is remek választás, ahol a szoknya finomsága (lásd a pezsgőszínű pliszírozott szoknya, és hozzá a nude színű magassarkú) már nem bírna el egy sötétebb színt.

Színes és mintás harisnyák

Amiről viszont mindenkit lebeszélnék azok a vastag a mindenféle nyomott mintás, pamut, fehér és élénk színű harisnyák. Amellett hogy optikailag jó pár kilót pakolnak a viselőjükre, még giccsesnek és komolytalannak is tűnhet benne az ember. Ezek kisgyermekkorban még elmennek, de 10 év fölött azt ajánlom mindenki felejtse el!

Ez alól kivételt képeznek természetesen a visszafogottabb színek (mint pl. egy bordó, vagy pávazöld), de ezek is csak akkor mutatnak jól, ha amúgy máshol is megjelennek ezek a színek a szetteden belül. Személy szerint ez nekem már a “túl sok” kategória, de akinek a stílusa megengedi, próbálkozzon vele, de csakis ízlésesen!

(Képek forrása: Pinterest)

Ti viseltek harisnyát? Ha igen, milyet?