Sokszor hallom az ügyfeleimtől, hogy a legnagyobb fejtörést számukra a tökéletes farmer megtalálása, illetve maga a vásárlás okozza. Nos, én ezt nem hegyezném ki a farmerekre, de a probléma forrását látom és értem. Mivel egy kulcsfontosságú darabról van szó, nyilván nem mindegy, hogy milyet sikerül beszereznünk. Ugyanis egy-egy jó választással évekre, olykor akár évtizedekre is letudhatjuk ezt a problémát.

A farmer az egyik legfontosabb alapdarabnak számít, ami nemhogy egy kapszulagardrób, hanem bármilyen ruhatár szinte nélkülözhetetlen hozzávalója. Szándékosan nem úgy fogalmaztam, hogy kötelező darab, mert ugye mindenki saját belátása és igényei szerint építi fel a ruhatárát, de az tény, hogy kevés olyan emberrel találkoztam, akinek ne lapulna legalább egy a szekrényében.

És hogy miért is van ekkora létjogosultsága ennek az ikonikus darabnak? Elsősorban azért, mert az egyik legkönnyebben és legsokrétűbben kihasználható ruhadarabról van szó, amihez túlzás nélkül állíthatom, hogy bármit fel lehet venni.

Az tény és való, hogy a tökéletes farmer megtalálása nem egy egyszerű folyamat, és éppen ezért nem szabad elkapkodni sem. Ehhez kétség kívül szükség van egy bizonyos fokú tudatosságra. Ennek első lépése pedig nem más, mint hogy megtanuld, pontosan melyik szín/szabás/fazon/stílus stb. az, ami számodra a legelőnyösebb.

Ennek a problémának a kiküszöbölésére összegyűjtöttem nektek a tapasztalataimat, hogy ezzel is megkönnyítsem számotokra a választást. Nézzük, mik a farmervásárlás legfontosabb szempontjai.

A farmer fazonja

A legelső és egyben legfontosabb szűrő a megfelelő fazon kiválasztása, így érdemes ezzel kezdeni a válogatást. A testalkat-típusod, a hosszanti arányaid és a magasságod is döntő lehet a számodra előnyös szabások kiválasztásánál.

Manapság már rengeteg féle fazon létezik az üzletek kínálatában, így könnyű elveszni bennük. Létezik skinny, slim, egyenes szárú, trapéz, bootcut, bőszárú, culotte, momjeans, boyfriend, girlfriend; emellett pedig az sem mindegy, hogy az adott fazonnak magas dereka van, csípőfazon, vagy a kettő közötti; vagy hogy mondjuk a szára teljes hosszúságú vagy rövidebb (cropped).

Sokan megijednek a hatalmas választéktól, de nem kell. Érdemes mindig újabb fazonokat is felpróbálni a jól beváltak mellett, mert sose tudhatod, hogy éppen melyik lesz az újabb kedvenced.

A farmer színe

A klasszikus értelemben vett farmerszín egy mindenki számára viselhető semleges árnyalatnak felel meg. Ha nem akarod túlkomplikálni a dolgot, akkor tekints rá eszerint. Ha viszont a tökéletesre törekszel, akkor azt ajánlom, hogy világos színtípusok világosabb árnyalatokat válasszanak, a sötétebbek viszont sötétebbet.

Kivételt képezhet egy sötétkék, koptatás nélküli farmer, ami színtípustól függetlenül mindenkinek egy hálás darabbá válhat, mert a jellege miatt ugyanúgy megállja a helyét egy elegánsabb (pl. blézerrel és magassarkúval), de akár egy sportosabb (pl. kapucnis pulcsival és sportcipővel) összeállításban is.

Az átmeneti évszakokban és nyáron jól kihasználható egy fehér változat, különösen ősszel és télen pedig akár egy fekete vagy szürke is működhet, de persze ezek már mind színtípusnak megfelelően.

A farmer mérete

A farmer, anyagától függően általában fél-egy számot, de időnként akár másfelet is nyúlik, ezért ajánlatos ezzel a legelején számolni. Úgy válassz méretet, hogy az első próba alkalmával éppen csak össze tudd gombolni. Ne ijedj meg attól, hogy túl szoros, mert rövid időn belül valamennyit garantáltan engedni fog.

A farmer anyagösszetétele minősége

Ennek egyrészt a megfelelő méret kiválasztásánál, majd pedig a minőségben lesz fontos szerepe.

A nagyobb pamuttartalommal rendelkező farmerek természetükből adódóan egy pár viselés után engedni fognak, és felveszik a tested alakját is, de utána már jobb esetben nem fognak tovább nyúlni. Azok viszont, amik elasztánt és/vagy poliésztert tartalmaznak, azok jellemzően tovább szoktak nyúlni.

A minél nagyobb elasztán tartalmú, vagyis rugalmas anyagú farmerek ugyan kényelmesek, de jobban ki tudják hangsúlyozni az esetleges plusz kilókat, illetve a bőr egyenetlenségeit is, ezért érdemes ezeket kellő óvatossággal választani. A nem rugalmas anyagúak pedig a szabad mozgást korlátozhatják.

Tapasztalataim szerint a pamuttartalomból lehet következtetni a farmer minőségére.  Minél több a pamuttartalom, annál jobb minőségre és élettartamra számíthatunk. Ellenben ha egy farmernek minél nagyobb a poliészter tartalma, annál kevésbé lesz tartós.

Sajnos a fast fashion üzletek nem túl híresek a jó minőségű farmereikről, de elvétve azért ki lehet fogni jobb darabokat is. Ha nem bánsz az átlagosnál kicsit több pénzt áldozni egy minőségibb darabra, akkor érdemes befektetni rá, mert megtérül. Egy jó minőségű farmerrel ugyanott leszel, mintha ugyanazon idő alatt vennél 2-3 gyengébb minőségűt, mert azok sorra kinyúlnak, elszakadnak, szétfoszlanak vagy kikopnak.

A farmer stílusa

Ez már egy sokkal kötetlenebb szempont, de ugyanúgy érdemes számításba venni. Ezt a Te egyéni stílusod és/vagy a kívánt funkcionalitása fogja meghatározni. Irodai munkához érdemes egy egyszínű és letisztultabb darabba fektetni, de ha sokadik opciónak vennéd, akkor akár egy koptatott, levágott vagy szakadt változat is megállja a helyét.

+1 Fenntarthatóság

Mivel egyre több olyan követőm van, akik számára fontos a fenntarthatóság, ezért szerettem volna belevenni ezt is a sorba.

Ma már egyre több farmert gyártanak organikus pamutból vagy akár újrahasznosított poliészterből.

Emellett léteznek úgynevezett kezeletlen (ún. raw) farmerek, amik egy egész mozgalmat indítottak el. Viselőik a környezetszennyezést szem előtt tartva ritkán mossák farmerjeiket, nem támogatják a tömeggyártást, és az etikai körülmények mellett fontos számukra az is, hogy a gyártás során ne használjanak vegyszereket. Maga az előállítás egyébként úgy néz ki, hogy nem mossák vagy puhítják őket elő, hanem így, kezeletlenül kerülnek a vásárlókhoz.

 

Remélem, hogy ezzel az összefoglalóval sikerült megkönnyítenem a jövőbeni vásárlásaitokat.

Ti mi alapján szoktatok farmert választani? Van olyan szempont, amit kihagytam a felsorolásból? És ha esetleg van tapasztalatotok fenntartható márkákkal kapcsolatban, arra is nagyon kíváncsi lennék! Osszátok meg velünk!

(Képek forrása: Pinterest)